Beste voetbal loopladder en handige oefeningen
Een loopladder, ook wel bekend als een speedladder of trainingsladder zien we steeds vaker terug bij voetbaltrainingen. Mocht je nog onbekend zijn met deze term, dan zit je op deze pagina helemaal goed. In dit artikel leggen we uit wat een voetbal loopladder is, welke oefeningen je er mee kunt doen en welke loopladders het beste zijn. We raden aan om het gehele artikel te lezen zodat je alle tips hebt gelezen!
Wat is een loopladder?
Een loopladder heeft dezelfde vorm als een normale ladder. Namelijk een smal en lang formaat met daarin ‘treden’. Echter leg je een voetbal loopladder plat op het veld of een andere ondergrond. Hierdoor creëer je een streep van vakken op de grond. Met behulp van deze vakken kun je allerlei coördinatie en voeten oefeningen uitvoeren. De loopladder wordt bij meerdere sporten gebruiken. Denk aan voetbal, volleybal, rugby en tennis.
Waar is een loopladder bij de voetbal goed voor?
De ladder wordt voornamelijk gebruikt bij de (verlengde) warming-up, loop oefeningen of wanneer je aan het herstellen bent van een blessure. Met behulp van een trainingsladder kun je de snelheid en coördinatie verbeteren. Deze twee vaardigheden kunnen een groot verschil maken op het voetbalveld.
Door de kleine vakken word je uitgedaagd om je voeten snel te bewegen. Wanneer je dit doet, dan wordt je centrale zenuwstelstel geactiveerd. Wanneer je gedwongen wordt snel te bewegen in een bepaald patroon, gaat er een impuls van de spieren naar het zenuwstelsel en weer terug. Hoe vaker je het zenuwstelstel traint, hoe sneller je kunt bewegen. Daarnaast verbeter je naast snelheid ook je zijwaartse en voorwaartse voetsnelheid. Dit is handig wanneer je explosief wilt gaan sprinten, ideaal voor bijvoorbeeld voetbal.
Waar moet je opletten bij het aanschaffen van een voetbal ladder?
Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten wanneer je een voetbal ladder wilt aanschaffen. Denk aan de lengte, het materiaal, het installeren, de prijs en of er een opbergtas wordt meegeleverd. Hieronder gaan we even kort in op de diverse aspecten van de looplader.
De lengte
De lengte is één van de belangrijkste elementen van de looplader. De meeste loopladders zijn 6 meter lang en ongeveer een halve meter breed. Je hebt ook kleinere en grotere formaten als je dit liever wilt.
Daarnaast zijn het aantal treden ook van belang. Normaliter heeft een loopladder van 6 meter 12 treden. Dit betekent dat je 11 vakken hebt. Dit is een mooie lengte voor één vak. Maar wil je het uitdagender maken? Zoek dan naar een loopladder met meerdere treden en daardoor vakken. Echter raden wij dit niet aan omdat je de oefeningen niet goed kan uitvoeren.
Het materiaal
Het materiaal is niet heel erg belangrijk bij een loopladder. De meeste loopladders zijn gemaakt van polyster, polypropyleen of kunststof. Vaak zegt het materiaal niet heel veel over de kwaliteit van de loopladder.
Vast of verstelbare loopladders?
De meeste loopladders zijn ‘verstelbaar’. Dit betekent dat je de treden kan wijzigen. Het is wel belangrijk dat je de reviews bekijkt. Want bij sommige loopladders gaan de treden snel ‘los’ waardoor de vakken niet meer even groot zijn. Deze loopladders moet je ook zelf installeren. Dit betekent dat je de treden aan de loopladder moet bevestigen.
Liever een vaste loopladder? Dat kunnen we ook begrijpen, want je gebruikt hem vaak 9 van de 10x op dezelfde manier. Met een vaste loopladder weet je ook zeker dat de ruimtes in de vakken even groot zijn.
De opbergtas
Bij de meeste loopladders wordt een opbergtas meegeleverd. Dit is ideaal wanneer je de speedladder mee wilt nemen naar het trainingsveld. Moet je als trainer telkens zelf alles meedragen naar het veld? Kijk dan goed of je de opbergtas om je nek kan hangen.
De prijs
Een loopladder hoeft helemaal niet duur te zijn. Voor €10,00 tot en met €30,00 euro heb je een prima loopladder. Wil je er meerdere aanschaffen voor je club? Bij bol.com krijg je korting wanneer je er meerdere aanschaft.
De beste loopladders voor de voetbal!
Wil je snel éven een goede loopladder aanschaffen? Wij hebben al jarenlange ervaring met dit trainingsmiddel. We hebben de beste loopladders voor de voetbal overzichtelijk op een rijtje gezet. Zelf liever vergelijken? Bekijk dan hier alle loopladders voor de voetbal.
1) Loopladder – speedladder – 6 meter + oefeningen boek
Deze loopladder is één van de beste als we kijken naar de prijs/kwaliteit verhouding. De loopladder is zes meter lang en bestaat uit 12 felle fluoriserende gele treden. Door de opvallende treden kun je de loopladder gebruiken op diverse ondergronden, want hij valt goed op. De loopladder beschikt over 11 vakken waar de sporter door heen kan bewegen. De treden zijn verstelbaar, maar uit de reviews blijkt dat ze goed op de plaats blijven. Overigens wordt er ook een handige draagzak meegeleverd.
Overigens wordt er bij dit product ook nog een boek meegeleverd met waarin 50 loopladder oefeningen in staan. Elke oefening wordt stap voor stap uitgelegd. Dit is dus ideaal voor beginners die niet weten waar ze moeten beginnen. Of natuurlijk voor trainers die elke training een andere loopoefening willen proberen!
2) NordFalk trainingsladder 6 meter – fitness agility ladder / loopladder / speedladder – incl. draagtas
Ben je alleen op zoek naar een grote trainingsladder, zonder boek en die lang meegaat? Dan moet je die van NordFalk aanschaffen. Uit diverse reviews blijkt dat dit het kwalitatief goede loopladder is en ook nog voor een prima prijs. Er wordt een draagzak meegeleverd, dus je kunt de loopladder makkelijk meenemen naar de voetbal. Deze loopladder is ook verstelbaar, maar verschuift niet snel wanneer je perongeluk op een trede stapt.
3 Oefeningen die je kunt uitvoeren op een loopladder!
Er zijn heel veel verschillende oefeningen die je kunt uitvoeren op de loopladder tijdens een voetbal training. We hebben er hier al een aantal voor je op een rijtje gezet. Daarnaast geven we je nog meer inspiratie wat je met een loopladder kunt doen.
1) two-foot run inside ladder
Dit is één van de bekendste explosieve loopladder oefening. Je stapt eerst met je linker been in het vak, vervolgens komt met je rechtervoet. Deze oefening kun je op een langzame manier doen, maar ook op een snelle manier. Let dus op dat je geen kikkersprong doet, maar de benen één voor één in het vak zet.
2) Skiërs
Deze oefening voer je uit met beide voeten tegelijk. Je maakt eigenlijk telkens kleine sprongetjes. Eén voet beland in het vak, de andere voet zet je ernaast. Je wisselt per sprong dit telkens om, zodat het net lijkt dat je een skiër nadoet.
3) Lateral in-out
Dit is een leuke oefening waar je veel concentratie voor nodig bent. Begin horizontaal achter de loopladder. Stap vervolgens eerst met je rechterbeen in het vak, vervolgens stap je met je linkerbeen in het vak. Zodra je linkerbeen in het vak komt kun je met je rechterbeen weer naar achteren gaan om vervolgens dezelfde oefening weer in het volgende vak uit te voeren.
4) Gebruik de loopladder niet alleen voor de warming-up
Vaak als je de loopladder gebruikt voor de warming-up, dan kan het beetje saai beginnen te worden. We raden daarom ook aan om de loopladder eens te gebruiken tijdens normale oefeningen. Als je een paas en trap vorm doet, dan loop je telkens van pion naar pion. Tijdens het lopen kun je een loopladder neerleggen. Op deze manier combineer je twee vormen met elkaar.
5) Gebruik YouTube als inspiratiebron
Er staan ook heel veel verschillende loopoefeningen voor de voetbal op YouTube. Op deze manier is het visueel en kun je het makkelijker ‘kopiëren’. Om het leuker te maken kun je ook een speler vragen om een oefening. De rest van het team moet het dan na doen.
Nog meer hulpmiddelen om je vaardigheden/coördinatie te verbeteren.
De voetbal loopladder heeft als doel om de coördinatie, (voeten)snelheid, motoriek, uithoudingsvermogen, beenkracht, explosiviteit en reactievermogen te verbeteren. Laten we zeggen dat je tachtig voetbaltrainingen in het jaar hebt, dan kunnen we ons voorstellen dat de loopladder een keer begint te vervelen.
Gelukkig zijn er ook andere hulpmiddelen om loopoefeningen uit te voeren. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de volgende hulpmiddelen.
Trainingshorden en trainingsstangen
Trainingshorden of trainingsstangen zie je ook steeds vaker bij de warming up van de voetbal. Het voordeel van een trainingsstang is dat je zelf kunt bepalen wat de afstanden zijn. Je bent iets flexibeler met trainingsstangen. Echter is het ook een nadeel dat de afstanden niet gelijk zijn en ze makkelijker verschuiven.
Een trainingshorde is voornamelijk bedoeld voor de springkracht en uithoudingsvermogen. Je ziet ze veel bij trainingen van keepers. Ze springen eerst over aantal horden heen en krijgen vervolgens een bal op de borst aangespeeld. Het doel hiervan is het trainen van reactievermogen en de keeper op meerdere dingen moet letten.
Weerstandsgordel of trainingsriem voor de voetbal
Wil je voornamelijk op explosiviteit gaan trainen? Dan is een weerstandsgordel of een trainingsriem ook een ideaal hulpmiddel. De aanvaller probeert dan weg te rennen van de verdediger.
Hoedjes
Met behulp van hoedjes kun je ook een looptraining uitzetten. De pionnen kun je voornamelijk gebruiken bij loopoefeningen voor langere afstanden. Denk aan loopoefeningen waar je minimaal voor drie meter aan één stuk moet sprinten.
Loopoefeningen met een loopladder uitdagender maken
Zijn de loopoefeningen met de loopladder te makkelijk geworden? Maak ze dan uitdagender. Als je twee loopladders hebt kun je er ook een wedstrijd van maken. Als iemand een trede overslaat of de oefening verkeerd uitvoert, dan moet die weer opnieuw beginnen. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je team gepusht wordt om het maximale uit de oefening te halen.
Loopoefeningen worden vaak gedaan tijdens de warming-up. Je kunt dit ook combineren met een buikspier kwartier ronde. Denk aan jumping jacks, sit-ups, push-ups, heel touches en burpees. Hierdoor creëren je spelers meer uithoudingsvermogen!