Blaren door voetbalschoenen? Voorkom ze met deze tips!
Blaren zijn nooit fijn om te krijgen. Vooral niet wanneer je ze op de voeten krijgt, want bij elke stap die je zet voel je de pijn. Naast de pijn, ben je ook telkens afgeleid in een voetbalwedstrijd en kan je niet optimaal presteren.
In dit artikel leggen we je uit hoe blaren ontstaan. Vervolgens geven we tips hoe jij het beste blaren kunt voorkomen. Heb je zelf nog goede ideeën die wij gemist hebben? Laat het ons dan gerust weten in de comments!
Wat is een blaar?
Een blaar is een natuurlijke pleister. Een blaar is een vochtzakje in de huid, dat meestal gevuld is met helder vocht. Het is dus een waterige air bag die de huid een kans geeft om het te helen zonder dat er nog meer schade wordt veroorzaakt. Blaren helpen je lichaam dus, maar het kan wel voor veel pijn zorgen.
Hoe ontstaan blaren tijdens het voetballen?
Over het algemeen ontstaan blaren door wrijving of te veel druk op de huid. Bij voetballers komen blaren vaak voor op de voeten. Dit komt omdat er veel wrijving is tussen je huid en schoen. Je maakt veel verschillende acties in een wedstrijd. Denk aan een sprintje, omschakelen, draaien, dribbelen, springen, passeerbewegingen en lopen. Al deze activiteiten zorgen voor (extra) wrijving.
Deze wrijving komt vaker voor bij nieuwe voetbalschoenen of wanneer je de schoen lang niet meer hebt aangehad. Je voeten zijn dan nog niet één met je voetbalschoen. Hierdoor ontstaat er ook meer wrijving. Ook wanneer je op droge velden speelt zoals kunstgras en in de zaal is de kans op blaren groter. Als je voet eenmaal gewend is aan je voetbalschoen, dan is de kans op blaren ook een stuk minder groot.
Beste tips om voetbal blaren te voorkomen
Je kunt verschillende dingen doen om blaren te voorkomen. Want voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.
Voetbalschoenen die één zijn met je voeten
Zoals hierboven ook al een aantal keer wordt aangegeven; wrijving is één van de grootste oorzaken van blaren. Als je te grote schoenen hebt, dan is de kans op wrijving en daardoor op blaren veel groter. Koop je te kleine schoenen, dan krijg je meer druk op de schoenen, wat ook weer zorgt voor blaren.
Het lijkt er op dat grote merken zoals Nike en Adidas steeds meer nauwere en strakkere voetbalschoenen op de markt brengen. Dit is wel vreemd, want heel veel mensen hebben toch iets bredere voeten. Herken je dit ook? Kijk dan naar een ander merk zoals Puma. Deze schoenen zijn de afgelopen ook veel beter geworden.
Zorg ervoor dat je hak goed in de hielkap van de schoen zit. Vervolgens moet je de schoen goed aantrekken. Hierdoor heb je minder kans dat je voet naar voren heen glipt.
Anti-slip of gripsokken
Normale voetbalsokken zijn redelijk glad. Ook hierdoor ontstaat wrijving. Je hebt speciale gripsokken, ook wel anti-slip sokken genoemd. Deze sokken hebben aan de onderkant een aantal anti-slip noppen. Hierdoor heb je veel meer grip en minder wrijving. Bekijk hier de beste gripsokken voor de voetbal. Je shopt ze al voor €9,95!
Wil je geen gripsokken gebruiken? Zorg er dan voor dat je de normale teamsok goed en strak om je voet heen doet zonder vouwen. Elke oneffenheid kan namelijk een blaar opleveren met warm weer.
Sporttape, pleisters of hielbeschermers
Je ziet veel voetballers gevoelige plekken van de huid intapen. Meestal worden dan de tenen en de hak ingetapet, omdat dat gevoelige plekken zijn. Heb je geen sporttape, dan kan een pleister natuurlijk ook helpen. Hierdoor heb je niet directe wrijving met de huid waardoor je bijna geen blaren meer oploopt tijdens het voetballen.
Vaseline
Smeer een beetje vaseline in op de gevoelige plekken. Hierdoor wordt het allemaal iets vettiger en minder stroef. Dit kan natuurlijk ook zorgen voor minder blaren.
Loop de schoenen goed in
Hoe sneller jouw voetbalschoen één wordt met jouw voeten, hoe minder snel blaren je op zal lopen. We raden aan om de nieuwe voetbalschoenen eerst een paar keer te proberen bij trainingen. Deze duren namelijk net iets minder langer dan normale wedstrijden waardoor je ook weer minder kans krijgt op blaren.
Voetballen met blaren
Maar wat als je nou al blaren hebt? Hoe moet je ze dan behandelen? En wat kun je het beste doen als je toch wilt gaan voetballen met blaren? We hebben hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet:
Blaren behandelen
- Als je nog een dichte blaar hebt, dan moet je die proberen zo te houden. Dek de blaar af met bijvoorbeeld een blarenpleister. De blaar zal vanzelf uitdrogen.
- Heb je een open blaar? Dek deze dan af met een steriel verband of pleister. Zorg dat het verband er goed overheen zit, zodat het niet weer kan gaan schuiven.
Met blaren sporten
- Je kunt het beste de blaren even aftapen of er een pleister/verband overheen doen. Hierdoor bescherm jij jezelf tegen wrijving en valt de pijn hopelijk mee.
Bloedblaar
De meeste blaren worden gevuld met doorzichtig vloeistof. Echter bestaan er ook bloedblaren. Een bloedblaar ziet er in het begin rood uit, maar wordt na loop van tijd donkerder of zelfs zwart. Dit is de eerste stap in het genezingsproces, alleen we kunnen ons voorstellen dat je hier van schrikt. Je hoeft je niet zorgen te maken. Het is alleen net iets erger dan een normale blaar. Het is belangrijk dat je een bloedblaar niet doorprikt, want de kans op infecties is bij deze type blaren veel groter. Je kunt met ijs de pijn verminderen zodra je de bloedblaar hebt opgelopen tijdens het voetballen. Daarnaast kun je met een pleister de blaar beschermen en de kans op pijn zoveel mogelijk verminderen.
Succes met de voetbalwedstrijd!
Hopelijk heb je geen last van blaren wanneer je gaat voetballen. Het belangrijkste is dat je voetbalschoen zo snel mogelijk vormt naar je schoen. Hierdoor krijg je minder wrijving en zal je niet zo snel meer blaren oplopen. Heb je ook snel last van schaafwonden van het kunstgras? Bekijk hier hoe je het beste schaafwonden van het kunstgras kan behandelen. Heel veel succes met de voetbalwedstrijd, en wel winnen he 😉