De beste voetbalpomp en alles wat je moet weten over de voetbal bal!
De ondergrond en het weer waarin je voetbalt zijn belangrijke aspecten bij het voetbal. De omstandigheden moeten goed zijn om een lekker potje te kunnen voetballen. Maar de bal waarmee we voetballen is ook een belangrijk aspect.
Je wilt natuurlijk niet dat de bal te zwaar of te licht is, hierbij speelt de kwaliteit en de zwaarte een belangrijk aspect. Maar ook de grootte van de bal kan bij sommige leeftijdscategorieën belangrijk zijn.
In dit blog leggen we je alles uit over de bal bij het voetballen. Denk voornamelijk aan aspecten zoals de grootte, de zwaarte, hoe je een bal het beste oppompt en onderhoud en welke voetbalmerken er worden gebruikt in diverse internationale competities. Kortom; alles wat je moet weten over een bal!
Maten en afmetingen van een voetbal
Een voetbal is verkrijgbaar in verschillende maten. Deze maat staat eigenlijk voor een bepaalde diameter van de bal. De diameter staat voor het breedste deel van de voetbal. Hoe kleiner de maat, hoe kleiner de diameter van de bal. Bij de sport voetbal maken we voornamelijk gebruik van de voetbalmaten 3, 4 en 5. De KNVB raadt bij elke leeftijdscategorie een bepaalde voetbalmaat en gewicht aan. Hieronder leggen we even kort uit tot welke leeftijdsgroepen ze worden gebruikt en welk gewicht de bal heeft.
Voetbal maat 3
De voetbal maat drie wordt voornamelijk gebruikt onder de jongere voetballers. Deze maat is gestemd voor voetballers onder de zeven jaar. De bal wordt gebruikt bij competities van JO6 en JO7. Voorheen stond deze categorie bekend als mini-pullen of mini’s. Ze zijn relatief klein en licht van gewicht, zodat jonge voetballers eenvoudig de bal kunnen wegtrappen. Hierdoor kan er meer vaart in het spel. Thuis worden ook wel zogenaamde foamballen gebruikt voor het voetballen in huis.
De bal heeft een omtrek van ongeveer 60 tot en met 62cm. De diameter van deze ballen liggen (opgeblazen) rond de 18 cm (180mm) en 19 centimeter (19mm). Het gewicht van de bal ligt rond de 300 en 320 gram. Echter raadt de KNVB een maximaal gewicht van 290 gram aan bij deze leeftijdscategorie.
Opvallend is dat deze bal soms ook wel gebruikt wordt in het zwembad. Omdat de bal klein is, kun je deze lekker in de hand houden waardoor je hem makkelijk kunt overgooien in het water.
Voetbal maat 4
De vierde maat bij voetbal is iets groter dan de kleinste variant. De voetbal maat vier wordt gebruikt bij spelers van 7, 8 en 9 jaar (JO8 t/m JO10). De diameter van deze bal ligt rond de 20cm (200mm) en 21cm (210mm). De omtrek van de maat vier bal ligt vaak bij tussen de 63,5cm en 66 centimeter.
De KNVB raadt een maximaal gewicht aan van 290 gram. Daadwerkelijk zien we dat deze ballen vaak iets zwaarder zijn dan die van maat drie. Het gewicht van een maat vier voetbal is vaak 350 tot 390 gram.
Voetbal maat 5
De meeste voetballers spelen met voetbal maat vijf. Dit is eigenlijk de standaard maat die gebruikt worden in allerlei competities; van amateurvoetbal tot en met Champions League. Vanaf je 10e wordt aangeraden om met deze bal te gaan voetballen.
Echter zie je wel dat de KNVB een maximaal gewicht aanraadt vanaf JO11 tot en met JO19. Zo wordt bij de JO11 een maximaal gewicht bij een bal aangeraden van 320 gram, bij jO19 een maximaal gewicht van 450 gram. Vaak als je een bal maat 5 koopt zal die rond de 420 gram liggen, maar er zijn weinig voetballers die daadwerkelijk een voetbal gaan wegen in de praktijk.
De omtrek bij een bal maat vijf ligt tussen de 68cm (680mm) en 70 cm (700mm). De diameter ligt ongeveer tussen de 218mm en 221mm.
Hoe hard moet een voetbal bal zijn?
‘Deze bal is te hard ‘, ‘doe die maar weg, die voetbal is veel te zacht’ , hoor jij dat ook wel eens als je op het voetbalveld staat? Hoeveel luchtdruk er in de bal zit heeft invloed op de hardheid van de bal. Luchtdruk bestaat omdat lucht onder invloed staat van de zwaartekracht van de aarde en daarom gewicht heeft. Maar hoeveel lucht moet een voetbal nou hebben?
Dat zal je per bal moeten testen en uitproberen. Echter wordt er een norm van 0,6 bar tot 1 bar aangeraden bij een voetbal. De UEFA raadt namelijk een bar aan van 0,58 tot en met 1,07 bar. Maar dit zal per voetbal verschillen.
Je kunt heel snel voelen of de bal de juiste luchtdruk heeft. Dit kan je horen aan het geluid van de bal en hoe hij aanvoelt. Als je te veel luchtdruk in de bal hebt gedaan, dan zal de bal heel hard aanvoelen, kun je hem moeilijk onder controle brengen en zal hij heel hard stuiteren. Als de bal te weinig luchtdruk heeft, zal je er niet mee goed kunnen schieten, zal hij zacht aanvoelen en zal de bal niet goed stuiteren.
Na loop van tijd zal de bal luchtdruk verliezen. Daarom is het van belang dat je de bal meerdere malen in de maand oppompt zodat je op zo comfortabele manier kunt genieten van het spelletje. Hoe je het beste een bal op kan pompen? Dat leggen we hieronder uit.
Wanneer moet je met een oranje voetbal spelen?
Als de witte bal bijna niet meer zichtbaar is op het voetbalveld, kan de scheidsrechter aangeven dat er met een oranje bal gevoetbald moet worden. De oranje bal zal je niet zo snel op de amateurvelden tegen komen. Vaak zie je dat de bal gebruikt wordt wanneer het heel hard heeft gesneeuwd of dat het mistig is.
Hoe pomp je een voetbal op?
Zoals gezegd is de hardheid van de voetbal essentieel voor een potje voetbal. De bal moet niet te hard, maar ook niet te zacht aanvoelen. Zoals hierboven ook al aangegeven wordt er een bar van 0,6 tot 1 aangeraden. Vaak beschikken voetbal clubs over luxere compressoren waar je het luchtdruk direct kan zien. Bij de handpomp moet je dit vaak even zelf aanvoelen. Hieronder het stappenplan voor het oppompen van een voetbal met zowel de handpomp of een compressor.
Voetbal oppompen met een handpomp
- Schud de bal eerst even voordat je hem oppompt. Hierdoor gaat de binnenbal iets losser zitten.
- Zorg ervoor dat de naald in de handpomp zit. Vaak zijn dit losse ondedelen die je eerst aan elkaar moet bevestigen.
- Steek de naald vervolgens rustig recht in de bal.
- Begin vervolgens met je hand op te pompen.
- Voel soms of de bal al hard genoeg is. De bal moet niet te hard, maar ook niet te zacht zijn. Je kunt eventueel de bal laten stuiteren om te kijken of hij hard genoeg is.
- Vul eventueel wat lucht bij als de bal te zacht is.
Voetbal oppompen met een compressor
- Schud allereerst met de bal als je hem voor eerst oppompt, hierdoor gaat de binnen bal iets losser zitten.
- Bij gebruik van een compressor klem je de bal tussen je arm en je buik vast.
- Begeleid met je ander hand de compressornaald naar het gat van de bal.
- Vervolgens stop je de naald heel rustig recht in de bal.
- Daarna kun je de ballennaald steviger aandrukken
- Vervolgens kun je de compressor aandrukken. Zet een beetje druk met je arm tegen de bal om te kijken hoe hard de bal is. De beste compressors hebben een luchtdrukmeter waardoor je precies kan zien hoeveel lucht er in de bal zit. Je kunt ook eventueel de bal laten stuiteren.
- Voel of de bal de juiste luchtdruk heeft. Indien dit niet het geval is, kun je de stappen 2 tot en met 6 nogmaals herhalen.
Hoe laat je de lucht uit een bal leeg lopen?
Is de bal te hard? Of ga je op vakantie en heb je weinig ruimte voor een opgepompte bal? Laat de lucht dan uit de bal leeglopen. Je kunt dit eenvoudig met de naald van het pompje doen. Onderaan deze pagina kun je van die (goedkope) naaldjes vinden. Dit doe je op de volgende manier:
- Indien je de naald nog aan het voetbalpompje hebt bevestigd, draai deze er dan af.
- Maak vervolgens de naald een beetje nat
- Zoek het ventiel van de bal
- Steek de naald langzaam in het ventiel
- Het kan zijn dat de bal tijdens het voetballen iets is verschoven. Je voelt dan dat de naald niet verder kan. Druk dan niet door, maar schud de bal met het ventiel naar beneden. De binnenbal gaat dan hopelijk weer op de juiste plek zitten.
- Vervolgens kun je de bal met beleid indrukken. Als het goed is hoor je nu dat de bal leeg loopt.
- Zorg ervoor dat je de bal op één houding houdt.
Heb je geen pomp naaldje bij de hand? Vraag dan eerst even in de buurt of iemand een naald heeft. Als niemand er één heeft, dan kun je gaan kijken naar alternatieven. Echter raden we deze niet aan, want de kans is groot dat je de bal beschadigd. Dit kun je doen met een opengetrokken metalen paperclip of een balpen. Dit doe je op de volgende manier:
- Pak een opengetrokken metalen paperclip of een balpen. Het is belangrijk dat de dikte van de punt kleiner is dan de diameter van het ventiel. Anders kan het zijn dat je het ventiel kapot maakt.
- Smeer hier ook de punt in met water of olie.
- Steek de punt rustig in het ventiel van de bal
- Druk rustig door, maar doe alles met beleid. Op een gegeven moment moet je horen dat er lucht uit de bal komt.
- Druk vervolgens rustig in de bal.
Het onderhouden van een voetbal
Hoe zuiniger je op je spullen bent, hoe langer je ervan kunt genieten. Dat werkt bij een voetbal ook zo. Drie uur lang boenen na een voetbalsessie zal de levensduur niet extreem vergroten, maar er even aandacht besteden kan al goed zijn. We hebben een aantal tips voor je opgesteld met betrekking tot het onderhoud van de voetbal.
De meeste voetballen zijn geschikt voor het voetbalveld. Gebruik de voetbal daarom niet op ondergronden zoals asfalt of de straat. Als je dit wel doet, dan zal de bal eerder slijtage krijgen. Als je vaak op straat voetbalt, schaf dan een straatvoetbal aan.
Als je met een bal gaat voetballen, zorg er dan voor dat de bal goed is opgepompt. Probeer de ballen altijd in een warme ruimte te bewaren. De optimale temperatuur om de ballen in op te bergen zijn 15 a 20 dagen, maar het is van belang dat ze niet in buiten in de vrieskou liggen.
Daarnaast raden we aan om de voetbal regelmatig schoon te maken. Zorg met een beetje water dat de viezigheid zoals zand er af gaat. Droog hem daarna af met een doek. Doe dit niet met waterafstotende sprays, vettigheden, wax of olie.
De beste voetbal pompen
Vraag eerst even bij je vrienden en familie of zij een balpomp hebben, want een balpomp gebruik je namelijk niet heel vaak. Toch is het altijd wel fijn als je er één thuis hebt. We hebben de beste balpompen voor je op een rijtje gezet. Hier hebben we ook voornamelijk gekeken naar de prijs en kwaliteitsverhouding van de bal.
1. BlueDiamond Ballenpomp
Onze nummer 1 ballenpomp is die van BlueDiamond. De ballenpomp is heel eenvoudig te gebruiken waardoor kinderen zelfs de bal kunnen oppompen. Bij aanschaffen van een ballenpomp is het van belang dat je er één hebt met een sterke naald. Bij die van Bluediamond ontvang je drie sterke naalden. Dus stel je voor dat er één afknapt, dan heb je er altijd op reserve. Geen last meer van zachte ballen dus!
2. DKvani Company Mini ballenpomp
Deze balpomp is voorzien van een ‘double action’ pompsysteem. Het creëert zowel een luchtstroom bij opgaande als neerwaartse pompbewegingen waardoor ballen sneller en gemakkelijker opgepompt worden. Ook gebruikers zijn tevreden over deze ballenpomp. Een anonieme klant zegt het volgende op de website van bol.com: Ik heb deze pomp eerdere besteld voor mijn neefje een tijdje terug, echt een leuk en handig pompje!