De fijnste winter voetbal kleding dat je nodig bent bij koud weer!
De winter staat bekend als een koude maand. Toch voetballen de meeste voetballers buiten. Daarom is het belangrijk dat je de juiste benodigdheden voor de winter in huis haalt. Want je wil natuurlijk wel goed gekleed zijn tegen deze weersomstandigheden. In dit artikel gaan we je alles uitleggen over de beste voetbal kleren voor in de winter. Zo kun jij in één keer de juiste outfit aanschaffen en ben je goed voorbereid.
Naast een goed trainingsoutfit voor in de winter, gaan we ook dieper in op de kleren die je moet dragen bij het kijken van een voetbalwedstrijd. Zo denken we ook aan onze ouders en toeschouwers!
Wanneer is het officieel winter?
De winter begint officieel op 21 december en eindigt vervolgens op 22 maart. Dit is gebaseerd op de astronomische kalender. Maar voor de meeste meteorlogen en klimatologen is de winter al op 1 december begonnen en duurt het drie kalendermaanden. De winter is het koudste seizoen van het jaar. Daarnaast staan de wintermaanden ook wel bekend als de ‘donkere dagen’. Zorg daarom ook goed dat kinderen met goede belichting en kleding met de fiets naar de club kunnen.
Winterstop voetbal
Door de koudere maand is er een winterstop. Dit betekent dat er een tijd niet wordt gevoetbald. Dit is voornamelijk bedoeld om sporters en de sportvelden te besparen. Wil je toch blijven voetballen, kijk dan eens of zaalvoetbal iets voor je is. Hier lees je alles over de winterstop bij de voetbal. Voordeel dat het een stuk warmer is in de zaal! 😉
De beste voetbal kleren voor in de winter
Wees goed voorbereid op de winter. Hieronder hebben wij een opsomming gemaakt van alle kledingstukken die handig zijn om te dragen tijdens een voetbalwedstrijd of training. Mis je iets? Laat het ons dan gerust weten.
1) Een voetbal muts
We beginnen bovenaan, het hoofd. Sommige voetballers zijn juist voorstander van een muts, maar sommige ook niet. Ze worden vaak alleen maar gedragen bij voetbal trainingen. De meeste warmte gaat weg via je hoofd. Dus daarom kan een muts ervoor zorgen dat je lekker warm blijft. Daarnaast heb je soms een koude wind, als je een muts draagt heb je geen last meer van je oren.
Mutsen hebben ook nadelen. Zo vinden sommige voetballers het te warm om een muts te dragen bij een training. Als je de muts af doet voel je vaak een beetje nattigheid door zweet. Tenslotte is het belangrijk dat de muts goed aansluit op je hoofd, want je kunt met een muts veel minder goed koppen. Het is dan niet fijn dat je muts telkens voor je ogen hangt. Probeer een muts eens uit en kijk wat jouw ervaringen zijn.
2) Nekwarmers, ook wel bekend als voetbalsjaals
Dit zien we meer als een alternatief voor een voetbal muts. Nekwarmers, ook wel bekend als voetbalsjaals bedekt je neus, mond en hals en sluit nauw aan bij de oren. Je kunt zelf bepalen welke elementen je allemaal wilt bedekken, net zoals je een mondkapje kan verstellen. Een speciale technologie zorgt ervoor dat de vocht snel weg wordt gevoerd en je nog gewoon normaal kan ademen en praten. Ze zijn verkrijgbaar in meerdere maten en worden vaak alleen tijdens voetbaltrainingen gedragen.
3) Thermoshirt of sporttrui
Een thermoshirt is één van de belangrijkste kleding in de winter. Als je aan het sporten bent produceert je lichaam warmte. Door het dragen van een thermoshirt wordt deze warmte beter vastgehouden. Daarnaast is dit materiaal geschikt om je zweet te kunnen afvoeren.
Thermoshirts kun je in verschillende kleuren en maten verkrijgen. Grote merken zijn Craft, Nike en Adidas. Voornamelijk de wind is een belangrijk aspect in de winter. Wij dragen zelf een thermoshirt met lange mouw. Hierboven op dragen we een voetbalshirtje met korte mouw die we normaliter ook op warmere dagen dragen. Tenslotte kun je ook nog kiezen om een sporttrui te dragen. Toch gaat de voorkeur uit naar een thermoshirt omdat je deze ook kunt dragen tijdens een voetbalwedstrijd.
4) Trainingsjasje
Naast de wind en de kou, kan het soms ook nog wel eens regenen in de winter. Als je verwacht dat het gaat regenen, dan dragen wij normaliter een voetbalshirt met korte mouw met daarboven een trainingsjasje. Dit komt omdat een trainingsjasje vaak lange mouwen heeft. Daarnaast gaat het water niet in je kleren zitten waardoor je niet koud wordt. Een trainingsjasje in combinatie met een thermoshirt of sporttrui is vaak net iets te warm.
5) Winter voetbal handschoenen
Net zoals de oren, zijn je vingers een gevoelig voor koude handen. We hebben allemaal wel eens op het voetbalveld gestaan en in onze handen gewreven omdat het zo koud is. Dit komt voornamelijk door de wind. Hanschoenen staan bekend als wollig of van leer. Echter zijn speciale voetbal handschoenen speciaal gemaakt voor het sporten. Deze variant zitten strak om je vingers, zien er strak uit en zorgen ervoor dat je handen niet klam worden. We dragen ze zelf ook en zijn echt tevreden over dit product. Daarnaast kun je ook snel uit doen en aan de kant of in de duck-out leggen. Het is normaal om deze handschoenen te dragen tijdens voetbalwedstrijden en trainingen.
6) Thermobroek, lange trainingsbroek of slidingbroekje
Je benen moeten natuurlijk ook goed bedekt worden. We raden aan om een thermobroek te dragen. Boven de thermobroek draag je een normaal sportbroekje. Arjen Robben was één van de bekende voetballers die vaak een thermobroek draagt tijdens een wedstrijd. Het is wel belangrijk dat op wedstrijddagen de kleur van de thermobroek overeenkomt met het broekje.
Liever geen thermobroek? Kijk dan eens naar een lange trainingsbroek. Echter vinden wij deze niet zo fijn zitten tijdens een training omdat die vaak niet zo strak zit. Vaak worden je benen koud door voornamelijk de wind. Daarom is een thermobroek ideaal. Daarnaast kun je ook kiezen om een slidingbroekje te dragen en de sokken hoog optrekken zodat je benen goed bedekt zijn. Je kunt hier alles lezen over de beste slidingbroekjes.
7) Goede sokken
Wellicht ligt dit voor de hand, maar zorg gewoon voor goede sokken. We zien soms nog wel eens dat voetballers gaten in de sokken hebben. Hierdoor worden je benen sneller koud.
8) Extra: Voetbal winterjas
Een voetbal winterjas? Bestaat dat ook? Ja zeker! Dit zijn sportieve jassen. Dit doe je natuurlijk niet aan op het veld, maar is wel ideaal wanneer je op een koude winterdag op de bank moet zitten. Het is namelijk geen gezicht om met je normale winterjas op de bank te zitten. Ze zijn geschikt voor heren, dames en kinderen.
Wellicht is het handig om een winterjas te halen met je team. Hierdoor kan iedereen genieten van de winterjas op de bank. Deze winterjassen zijn vaak iets langer zodat je benen ook mooi warm blijven. Bestel dus een grote maat, want het maakt niet uit of die goed zit op de bank. Echter moet je deze jassen wel meenemen op wedstrijd dagen.
9) Extra: Deken voor op de bank
Te veel gedoe zo’n winterjas? Kijk dan eens naar een deken voor op de bank. Hierdoor is het iets aangenamer om op de bank te zitten in de winter. Je kunt deze dekens mooi over je knieën heen leggen.
Stel ik me aan als ik zoveel kleren draag?
Zo, nu heb je meer dan negen sportkleding die ervoor zorgen dat jij de winter doorkomt. Maar is dit allemaal niet een beetje overdreven? Want voetbal is wel een ‘echte’ mannensport. Persoonlijk vind ik van niet. Wanneer het onder de 10 graden wordt kun je al iets meer kleren aan gaan trekken.
Koud weer in combinatie met weinig kleren is helemaal niet zo slim. Je lichaam verbruikt veel energie om je temperatuur te houden. Wanneer je weinig kleren aan hebt, gaat dus veel energie verloren om op temperatuur te blijven. Dit zal ten koste gaan van de prestaties, want je kunt deze energie beter in de wedstrijd of training stoppen. Daarnaast worden je spieren stram en ben je eerder vatbaar voor blessures.
Kortom, het maakt niet uit wat andere mensen ervan zeggen. Je moet doen wat je zelf het fijnste vindt. Probeer voor jezelf uit te vinden wat jij het prettigste vindt.
Overige tips bij voetballen in koud weer
- Zorg voor een goede warming-up zodat je minder kans hebt op blessures
- Gebruik laagjes, kleed je goed aan.
- Eet en drink goed na en voor het voetballen.
- Je kunt je gezicht ook insmeren met vaseline voor een extra laagje
- Hou jezelf goed in de gaten, veiligheid is belangrijk.
Dit moet je als toeschouwer dragen wanneer je een (professionele) voetbalwedstrijd gaat kijken in de kou
Ga je een voetbalwedstrijd bekijken en is het koud? Dan is de kans groot dat je voor een langere tijd op dezelfde plek staat of zit. Het is daarom belangrijk om je goed aan te kleden tegen de kou. Hieronder hebben wij een aantal kledingstukken op een rij gezet zodat je geen kou vat bij het bekijken van een voetbalwedstrijd:
- Een muts
- Truien en vesten, werk hier ook in laagjes.
- Snowboots
- Winterjas
- Handschoenen
- Thermokleding
- Extra paar sokken: voetbalstadions zijn voornamelijk beton, als je daar 90 minuten met je voeten op staat krijg je snel koude voeten. Draag eventueel wollen sokken.
Let op elkaar en houd je zelf warm!
We wensen je heel veel plezier in de kou. Voor je het weet is het alweer warmer, elk seizoen heeft wel iets unieks. Mocht je nog een tip voor ons hebben met sportkleding in combinatie met koud weer, dan horen wij dat natuurlijk graag.