Hoe behandel je een wond van het kunstgras?
Schaafwonden door het kunstgras komen steeds vaker voor. Logisch ook, omdat we bij diverse sporten de laatste jaren veel meer gebruik maken van kunstgrasvelden. Kunstgras heeft als voordeel dat het gras altijd groen is, je een strak speelveld hebt, geen vieze tenues meer hebt na een sportwedstrijd en tenslotte je bij elk weer kunt sporten.
Grootste nadeel van het kunstgrasveld is dat het vaak stroef en droog is, waardoor het niet altijd fijn is als je met je huid in aanraking komt met het veld. De meeste voetballers hebben wel eens een grote schaafwond opgelopen na bijvoorbeeld een sliding. Maar schaafwonden komen ook voor bij hockey, korfbal, tennis en honkbal. Bij een schaafwond is de bovenste laag van de huid beschadigd, kan er wat gelig vocht uit de wond komen en zie je rode puntjes bloed op de geschaafde huid.
Maar hoe behandel je zo’n schaafwond? Wat moet je vooral niet doen? En het belangrijkste, hoe kun je het voorkomen? We gaan dieper in op al deze vragen. We hebben hier gebruik gemaakt van diverse medische websites en deze informatie gebundeld tot één blog. Alles wat jij moet weten omtrent het onderwerp schaafwond of brandwond in combinatie met een kunstgrasveld.
Overzicht
- Wat je vooral niet moet doen
- Schaafwond van het kunstgras behandelen
- Voorkomen is beter dan genezen
- Veel succes met het herstel van je schaafwond
Wat je vooral niet moet doen
- Gebruik geen zeep of ontsmettingsmiddelen, uit onderzoek blijkt dat deze middelen niet beter werken dan spoelen met gewoon water.
- Veeg de wond niet schoon met watten. Deze laten stofdeeltjes achter en dat kan zorgen voor irritaties.
Schaafwond van het kunstgras behandelen
De meeste schaafwonden komen voor op de knie en op het dijbeen. Je hebt speciale gelletjes die helpen om je schaafwonden te behandelen. Het verlicht de pijn en zorgen dat de schaafwonden sneller herstellen. Al deze onderstaande stappen zijn daarvoor geschikt.
1. Verwijder de kunstgraskorrels uit de wond
Als de kunstgraswond nog ‘open’ is, dan raden we aan om de kunstgraskorrels te verwijderen met een pincet. Heb je geen pincet? Dan is een nat en zacht washandje ook prima. Vaak heb je op je been of kleren ook nog kunstgraskorrels, zorg ervoor dat deze niet in de wond komen. Als de korrels in je wond blijven zitten, dan kan het na loop van tijd gaan irriteren, dit wil je voorkomen.
2. Spoel de wond met lauwwarm water uit de douche of kraan
Als de meeste kunstgraskorrels uit de wond zijn verwijderd, dan kun je de wond afspoelen met lauwwarm water uit de douche of kraan. Probeer even kort te straal er op te zetten zodat je zeker weet dat alle viezigheden zoals kunstgras korrels verwijderd zijn. Dit kan natuurlijk even prikken, maar wel de beste manier.
3. Laat de schaafwond luchten
Het allerbeste is om de wond te laten drogen zonder pleister. Is je wond nog open en komt er nog bloed of pus uit? Breng dan één laagje vette gaas (zalfgaas) aan. Vette gaas zorgt ervoor dat het verband niet aan de wond blijft plakken. Vervolgens daarop absorberend verband aan. Deze nemen het vocht uit de wond op. Tenslotte zet je het verband vast met een netverband of pleister. Zorg er voor dat je het verband regelmatig vervangt, vooral als je de wond recent hebt opgelopen.
Schaafwond bedekken
Blijft je wond telkens vastzitten in je kleding of in het dekbed? Dan kun je de wond afdekken met een gaasje of een pleister. Maar als het kan, dan dien je de wond te laten drogen aan de lucht. Bekijk hier alle verbanden om je wonden te verzorgen.
Handig: EHBO Set
Een EHBO Set is altijd handig, want dan heb je alle eerste hulp middelen bij de hand als er iets gebeurd. Allerlei formaten pleisters, alcoholdoekjes, kompressen en andere middelen. De EHBO Set is ook altijd handig als je op vakantie gaat.
4. Schaafwonden genezen na loop van tijd zonder problemen of littekens
De wond is schoon, je hebt er eventueel er verband over gedaan en je laat de wond drogen aan de lucht. Nu is het geduld hebben en er vooral niet te veel aan zitten. Na loop van tijd zal de wond genezen zonder problemen of littekens.
Soms kan het toch voorkomen dat een wond niet geneest. Dit kun je vaak na een vier á zeven dagen merken. Neem contact op met je huisarts als het volgende voorkomt:
- De rand van de wond wordt rood, dik en warm.
- Er komt wondvocht witgeel pus uit de wond.
- Je wordt ziek of je krijgt koorts.
Een kunstgras schaafwond voorkomen is beter dan genezen!
Helaas kun je niet een schaafwond voor 100% niet voorkomen. Echter zijn er wel een aantal opties om de kans op een schaafwond te beperken. Hieronder sommen we zo op.
1. Slidingbroekje
De meeste schaafwonden komen voor op het dijbeen of de heup. Dit komt omdat je bij een sliding vaak met deze lichaamsdelen direct in contact komt met het kunstgrasveld. Je normale voetbalbroekje gaat automatisch omhoog bij een sliding, dus kom je met je huid direct op het droge veld. Met het zogenaamde ‘slidingbroekje’ creëer je een tussenlaag. Dit broekje zit lekker strak om je huid, zal blijven zitten bij een sliding en zal daarmee veel van de schaafwonden voorkomen. Maak je dus veel slidings? Dan raden we een slidingbroekje zeker aan. Hier lees je welke slidingbroekjes het beste zijn. Persoonlijk gebruik ik de slidings bij alle voetbalwedstrijden, ook wanneer ik niet op het kunstgras voetbal. Het broekje zit fijn en zorgt ook voor iets warmte. Een slidingbroekje gaat vaak wel een aantal seizoenen mee.
2. Vaseline
Vaseline? Ja vaseline! Vaseline is vettig en wordt voornamelijk in het dagelijkse leven gebruikt voor een droge huid. Je ziet dat sommige verdedigers vaseline op de knieën en benen smeren zodat je een extra vetlaagje op je huid krijgt. Enige nadeel van vaseline is dat het plakkerig is, alleen dat gaat er makkelijk af bij het douchen na een sportwedstrijd.
Veel succes met het herstel van je schaafwond!
Veel succes met het behandelen van je kunstgras schaafwond. Heb je na het lezen van dit blog nog vragen of opmerkingen? Laat het dan hieronder weten in de reacties. Je kunt ook altijd de website van de thuisarts raadplegen voor meer informatie over brandwonden.