Schurende of kapotte tepels bij het voetballen
Na een voetbalwedstrijd ben je gesloopt en ga je snel onder de douche. Terwijl je het shirt uit doet voel je dat je tepels gevoelig zijn. Je kijkt ernaar en je ziet dat ze ‘kapot’ zijn, stijf en/of ruw zijn. Als je onder de douche stapt wordt het waarschijnlijk nog gevoeliger. Dit kan echt goed zeer doen. Dit komt omdat je tepels geschuurd zijn. Hoe kan dit en wat kun je eraan doen? Wij hebben onze ervaringen genoteerd en delen die graag met je in dit artikel!
Schurende tepels
Schurende tepels komen ook vaak voor bij het hardlopen. Ze worden dus ook wel joggerstepel genoemd. Uit onderzoek blijkt dat 36% van de mensen die meer dan 65 kilometer per week hardloopt last heeft van schurende tepels. Je kunt het herkennen aan de volgende symptomen:
- Roodheid
- Geïrriteerd, schrale en schilferende huid
- Brandend of stekend
- Pijn variërend van lichte gevoeligheid tot intens
- Bloeden
- Open zweren of korstjes
Hoe ontstaan kapotte tepels?
Wanneer je aan het voetballen bent, dan loop en ren je veel. Telkens als je rent wrijven je tepels tegen het stof van je shirt. Tegelijkertijd begin je te zweten en het water verzacht je huid. Hierdoor wordt je lichaam vatbaar voor het schuren. In de loop van een training of race (vooral een lange) kan dit gevoelige gebied beginnen irriteren en tot de bovenstaande symptomen komen.
Overigens hoeft het niet alleen door het zweten te komen. Wanneer het koud is, gaan je tepels recht opstaan. Als je dan niet goed gekleed bent wrijft het stof ook telkens over je tepels. Het is daarom slim om je goed aan te kleden bij kouder weer.
Kapotte tepels komen vaak voor bij katoenen kleding. De meeste voetbalshirts zijn gemaakt van polyster in combinatie met katoen. Katoenen kleding zuigt voornamelijk vocht waardoor het eerder gaat schuren.
Tips om kapotte tepels en het schuren tegen te gaan bij het voetballen
Allereerst gaan we in om kapotte of zere tepels tegen te gaan bij het voetballen. Heb je momenteel last van tepels die zeer doen door het sporten? Het gaat als het goed is vanzelf over na een aantal dagen. Lees snel de onderstaande tips door om het te voorkomen!
1. Een shirt onder je voetbalshirt
Persoonlijk zijn wij fan van een shirt die je onder je voetbalshirt dragen. Het maakt niet uit welk weer het is, maar we dragen altijd een shirt onder onze wedstrijdkleding. In de zomer dragen we een hemd of een T-shirt met korte mouw. In de winterdagen dragen we vaak een thermo-shirt onder onze kleding.
We raden aan om gewoon te testen met welke sportkleren je geen last krijgt van je tepels. Wij dragen een korte-mouw shirt dat voor 52% gemaakt is van het materiaal viscose en voor 48% van polyster. Zo’n shirt kun je hieronder zien en is verkrijgbaar in het zwart en wit. Door dit extra laagje hebben wij geen last meer van zere tepels na het sporten. We raden wel aan om wellicht een maatje kleiner te nemen, want zo’n onder shirt moet wel lekker strak zitten zodat je ‘m bijna niet voelt!
2. Smeer vaseline op je tepels
Vaseline is eigenlijk een soort stof die een laagje op je huid legt. Met vaseline ben je beter beschermd tegen de buitenwereld. Vaseline blijft op de plek zitten door de vette structuur. Smeer voordat je het voetbalveld oploopt een dikke laag vaseline over je tepels. Dit voorkomt schuren en kapotte tepels!
3. Een pleister
Je wilt eigenlijk ervoor zorgen dat de stof zo min mogelijk direct contact maakt met je tepels. Door een tussenlaagje te creëren met bijvoorbeeld vaseline voorkom je dat. Echter kun je ook de tepels afplakken met bijvoorbeeld een pleister. Het is wel belangrijk dit een uur voor de wedstrijd te doen. Als je begint te zweten en je hebt ze er net opgeplakt, dan kunnen ze loslaten van de huid.