Tips en andere informatie voor de grensrechter bij de voetbal!
Grensrechters vinden voor een voetbalwedstrijd wordt steeds moeilijker. Dus als jij voor een wedstrijd gevraagd bent om te vlaggen, daar zijn we dan als voetballers heel erg dankbaar voor. Maar heb je nog geen ervaring en vind je het misschien wel een beetje spannend? In dit blog geven we je tips waar je op moet letten als grensrechter, hoe je de signalen en aanwijzingen door moet geven en geven we verdere informatie over het begrip ‘grensrechter’.
Wat is een grensrechter?
De grensrechter, ook wel de vlagger of assistent-scheidsrechter genoemd, is de assistent van de scheidsrechter. Met behulp van een vlag geef je aanwijzingen aan de scheidsrechter. De scheidsrechter is verantwoordelijk en neemt uiteindelijk de beslissingen.
Op amateurniveau moet je voornamelijk aangeven of de bal uit is en wat er vervolgens moet gebeuren. Denk aan wie er mag ingooien, of er een doeltrap of corner genomen moet worden en aangeven dat er iemand buitenspel staat. Sommige scheidsrechters vinden het ook fijn dat een grensrechter assisteert met overtredingen. Voor de wedstrijd zal de scheidsrechter de grensrechters bepaalde instructies geven. Hieronder sommen we de belangrijkste regels even op.
De bal buiten het veld
Eén van de belangrijkste taken van een grensrechter is om aan te geven of de bal buiten het speelveld is gekomen. Het is aan jou de taak om alleen de lijnen in de gaten te houden die aan jou toebedeeld zijn. Dit is de zijlijn waar langs je staat en de achterlijn van het dichtstbijzijnde doel. Een bal is uit het speelveld als de bal volledig over de lijn is gegaan. Raakt de een klein gedeelte van de bal nog de lijn? Dan is de bal niet uit.
Vlaggen voor een ingooi
Waarschijnlijk moet je het vaakst vlaggen voor een ingooi. Je vlagt voor een ingooi als de bal over de zijlijn is gegaan. Je moet goed opletten wie de bal het laatste heeft aangeraakt. De andere partij krijgt dan de ingooi. Je vlagt naar links of naar rechts. Je steekt de vlag naar de kant van het doel waar de ingooiende partij moet scoren. Oftewel, het aanvallende team van jouw kant, dan steek je naar rechts, mag de verdedigende kant ingooien, dan steek je naar links.
Vlaggen voor een corner of een doeltrap
Als de bal over de achterlijn is gegaan, dan zijn er twee opties. Of er wordt een hoekschop gegeven, of je geeft een doeltrap. Indien de bal voor het laatst is geraakt door de verdedigende partij, dan geef je een corner. Met de vlag wijs je naar de hoekschop vlag. Vervolgens is het van belang dat je als grensrechter oplet of de bal netjes in de kwart cirkel is gelegd. Neem vervolgens een stuk afstand zodat de hoekshop zonder belemmeringen genomen kan worden.
Wordt de bal voor het laatst aangeraakt door de aanvallende partij? Dan moet er een doeltrap genomen worden. Je wijst met de vlag vervolgens naar het vijf meter gebied waar de keeper de doeltrap mag nemen. Een doeltrap moet genomen worden in het 5 meter gebied van de keeper.
Vlaggen voor buitenspel
Het is daarnaast belangrijk als grensrechter dat je vlagt voor buitenspel. Buitenspel is één van de lastigste spelregels bij het voetbal. Simpel gezegd staat een aanvaller buitenspel wanneer de de bal wordt gespeeld als hij tussen de keeper en de laatst (verdedigende) man staat en hem vervolgens ontvangt. Er is wel een uitzondering op deze regel, want bij een corner, doeltrap of ingooi kun je nooit buitenspel staan. Als iemand buitenspel staat dan steek je de vlag eerst naar boven (richting de lucht) en vervolgens naar voren richting het veld, maar wellicht heb je dit vast wel eens op TV gezien.
Vlaggen voor overtredingen
Enkele scheidsrechter vinden het fijn als de vlagger helpt bij het assisteren van overtredingen. Er zijn heel veel manieren om een overtreding te maken. Denk hierbij aan shirtje trekken, pootje haken of hands. Als er een overtreding wordt gemaakt steek je de vlag in de lucht en maak je een korte zwaaiende beweging. Je kunt hier lezen wat de kosten zijn voor een gele of rode kaart bij het voetballen.
Vaak wordt er een vrije trap gegeven. Als de overtreding plaatst vind in het zestien meter gebied dan wordt er een penalty gegeven.
Het assisteren bij een penalty
Bij een penalty heeft de grensrechter twee taken. Vanaf de doellijn kijkt hij of de bal volledig over de lijn is geweest. Indien dit het geval is, dan is het een doelpunt. Daarnaast is het aan de vlagger de taak om te kijken of de keeper netjes op de achterlijn blijft staan wanneer de penalty genomen wordt. Deze taken komen vaak alleen voor bij professionelere wedstrijden.
Wisselen
Als een team wil wisselen, dan maakt de grensrechter dit kenbaar met de vlag. Dit doet hij door de vlag horizontaal stil te hangen. Er kan alleen gewisseld worden wanneer de bal buiten is gegaan of spel op een andere manier ‘stil’ ligt.
Het noteren van belangrijke momenten
Vaak zie je dat de bepaalde grensrechters belangrijke momenten bijhouden in een klein notitieboekje. Denk aan wie er een gele kaart heeft ontvangen en wanneer er gescoord is. Tenslotte zie je ook vaak dat grensrechters zelf ook de tijd bijhouden middels een horloge of stopwatch. Het noteren van de gegevens en het bijhouden van de tijd is eigenlijk een soort back up voor de scheidsrechter. Dit is niet verplicht en als je een amateur wedstrijd vlagt is niet noodzakelijk.
Tips voor de grensrechter
Als je op amateurniveau als grensrechter vlagt voor buitenspel, ingooien, hoekschoppen en doeltrappen dan ben je al een heel eind. We hebben nog een aantal tips voor je zodat je echt een goede vlagger kan worden!
1. Loop mee op de hoogte van de laatste man
Als grensrechter wordt er eigenlijk van je verwacht dat je zoveel mogelijk loopt op dezelfde hoogte van de laatste (verdedigende) man. Dit komt omdat je dan goed kan zien of iemand buitenspel staat of niet. Als iemand diep wordt gespeeld en moet gesprint worden dan is het geen probleem dat je dit eventueel niet kan bijhouden.
2. Zorg voor een sportief tenue
Als grensrechter is qua conditie goed vol te houden. Soms komt het voor dat je een sprintje moet trekken, maar dit kan je bij amateurwedstrijden gewoon op je eigen niveau doen. Om een beetje betrouwbaar over te komen raden we aan om iets sportiefs aan te trekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een trainingspak. Ook goede hardloop of voetbalschoenen zorgen ervoor dat je niet zo snel uitglijdt.
We raden aan om goed onderzoek te doen naar de kleuren shirts van beide teams. Je wilt natuurlijk niet dat een speler jou ziet als een teamgenoot. Je kunt op basis van de kleuren je tenue aanpassen. Indien je dit niet kan, dan kun je altijd een hesje aantrekken zodat je beter opvalt.
3. Focus je op het veld
Het is belangrijk dat je op het veld focust. Let goed op de bal en de laatste verdedigende man. Er gebeurt zoveel achter je en er zal soms wel wat geroepen worden. Voetbal is emotie. Laat je daar niet van de wijs brengen. We zijn hartstikke blij dat je aan het vlaggen bent.
4. Ga netjes om met teleurstellingen
Scheidsrechters kunnen soms je adviezen negeren en trekken hun eigen plan. Dit is natuurlijk voor een vlagger niet leuk. Laat je ook daar niet van de wijs afbrengen. Stap daarom ook nooit het veld in. Als de scheidsrechter met je iets wil bespreken, dan zal hij naar jou toe komen. Maar de meeste scheidsrechters zijn blij dat je er bent.
5. Wees slim als grensrechter
Soms is het handig om slim te zijn als grensrechter. Bij officiële prof wedstrijden zie je dat de grensrechter nauwelijks de bal aanraakt als de bal bijvoorbeeld buiten is gegaan. Staat jouw team achter? Hou de bal dan tegen zodat er tempo gemaakt worden. Staat je team voor? Dan kun je ervoor kiezen om de bal langs je heen te laten gaan.
Grensrechters tenue
Zoals we hier boven ook al beschreven, is het grensrechter tenue een belangrijk aspect. We merken dat hier meer informatie behoefte naar is, dus gaan we dieper in op het tenue van de grensrechter.
Als grensrechter moet je dus opvallen tussen alle spelers. Je moet je onderscheiden van beide teamkleuren, maar onderscheiden van het tenue’s van beide keepers. Dus ben je van plan om je scheidsrechters carrière serieus op te pakken, schaf dan meerdere kleuren tenue’s aan en neem deze mee naar de wedstrijden. Zo kun je altijd ter plekke nog bepalen welke kleur je aan trekt.
Eredivisie grensrechters dragen normaliter een zwarte, lichtblauwe of gele kleur. Deze zijn altijd gelijk met die van de scheidsrechter. Op deze manier kunnen ze zich altijd onderscheiden met de rest. Enkele grensrechters hebben ook nog een setje met lange mauw en korte mouw.
Daarnaast is het meenemen van een compact schrijfboekje ook altijd handig. In dit boekje kun je de belangrijkste momenten noteren met de bijhorende speelminuut. Denk aan doelpunten, gele kaarten en wissels. Enkele grensrechters nemen ook hun eigen grensrechter vlag mee, zodat ze optimaal kunnen presteren.
Veel plezier met het vlaggen!
Het lijkt misschien allemaal een beetje moeilijk en lastig, maar dat is het niet. Grensrechter zijn is heel simpel en leuk. Het belangrijkste is dat je eerlijk bent. Goed om te weten is dat de clubs zorgen voor de vlag, dus deze hoef je zelf niet aan te schaffen. Heb je na het lezen van dit blog nog vragen of opmerkingen? Laat het dan ons weten.