Zo word je een goede voetbal scheidsrechter!
Scheidsrechters zijn goud waard in het voetbal. Ze zorgen ervoor dat miljoenen voetballers iedere zaterdag op een eerlijke manier een fanatiek potje kunnen voetballen. Echter zien we steeds vaker dat het aantal scheidsrechters terugloopt. Dat hoeft helemaal niet, want scheidsrechter zijn in het voetbal is namelijk hartstikke leuk. In dit artikel gaan we je alles uitleggen over de voetbalscheidsrechter: wat je moet doen als voetbal scheidsrechter, handige tips, de kleding, de leuke en mindere punten en wat een scheidsrechter gemiddeld verdient. Tips voor grensrechters hebben we in een ander artikel geschreven!
Term: scheidsrechtereren
Scheidsrechteren is het werkwoord van scheidsrechter zijn. Het wordt ook wel arbitreren tijdens een sportwedstrijd genoemd. De scheidsrechter let dan op of er volgens de spelregels wordt gespeeld. Op een heel veld heb je twee assistenten die je ondersteunen. Onlangs hebben we ook een blog geschreven waarin allerlei tips staan voor grensrechters.
Voetbalscheidsrechter zijn is hartstikke leuk
Een scheidsrechter zijn in het voetbal is leuk. Dit is waarom:
- Jij bent de baas over 22 spelers. Jij bepaalt wat er gebeurt op het veld.
- Je ontwikkelt jezelf. Je bent in principe een leider, dit zal je ook helpen in het dagelijks leven.
- Voetballers waarderen het echt dat je de wedstrijd fluit, jij zorgt ervoor dat 22 andere mensen kunnen genieten van het spelletje.
- Je maakt leuke dingen mee en maakt het van dichtbij mee.
- Scheidsrechter is een sportieve activiteit, het is goed voor je gezondheid.
- Als je echt goed bent, kun je er later mee wat verdienen. Echte toppers kunnen terecht komen bij het betaalde voetbal!
Dit wordt er verwacht van een voetbalscheidsrechter
Er zijn allerlei dingen die een scheidsrechter uitvoert op een wedstrijd dag. We hebben hieronder even een lijstje gemaakt wat er verwacht wordt. Dit is vooral handig wanneer je nog niet zo vaak fungeert hebt als scheidsrechter. Let op; de taken zijn ook afhankelijk van het niveau en leeftijd dat je fluit. Deze punten hieronder hoef je niet extreem serieus te nemen, maar dan weet je waar je aan kunt denken:
- Het controleren van spelerspassen via de voetbal.nl app
- Het tossen met een munt. Dit kan eventueel ook met een fluitje dat je in de handen houdt waarin de uitspelende ploeg mag raden in welke hand het fluitje zit.
- Zorgen voor een goede harde bal
- Het noteren van doelpunten in een notitieblok.
- Fluiten voor overtredingen en het geven van gele/rode kaarten
- Met handgebaren aangeven welke partij mag ingooien.
- Het bij houden van de tijd.
- Zorgen voor de veiligheid (kijk of er geen losse doelen langs het veld staan).
- Het assisteren bij penalty’s schieten (jeugd wedstrijden)
- Verwerken van de administratie in de app zoals gele/rode kaarten en eindstand (dit kan eventueel de scheidsrechter coördinator ook voor je regelen).
Je hebt deze spullen nodig als scheidsrechter
Goed begin is het halve werk. Zorg ervoor dat je de juiste spullen in huis hebt zodat je eenvoudig een scheidsrechter kan fluiten. Denk aan:
- Sportieve scheidsrechter kleding
- Een scheidsrechtersfluit
- Notitieboekje
- Gele en rode kaarten
- Sportieve (voetbal)schoenen
- Stopwatch, sporthorloge of telefoon
- Een toss munt
- Bal (heeft de club)
- Vlaggen voor de grensrechters (heeft de club)
Tips voor een voetbalscheidsrechter
We hebben allerlei tips voor een scheidsrechter opgezet. We hebben dit opgedeeld in de voorbereiding, het fluiten zelf en na de wedstrijd. Mocht je nog tips hebben, dan horen we dat graag.
Voor de wedstrijd
Een goede voorbereiding is het halve werk. Je kunt je goed voorbereiden op een voetbalwedstrijd. Denk aan je fitheid, de kleding, warming-up, checken van spelerspassen en meer. We gaan hieronder kort in op elke tip.
Fitheid
Er wordt aangeraden om fit te zijn als scheidsrechter, maar dit is ook afhankelijk van het niveau dat je speelt. Een goede scheidsrechter loopt minimaal 5 á 6 kilometer in een wedstrijd van 90 minuten. Bij jeugd wedstrijden hoef je mindere afstanden te lopen omdat er minder snel wordt omgeschakeld en je makkelijker het overzicht kan behouden.
De kleding
Sportieve en goede kleding is een must als scheidsrechter. Je kleding straalt ook iets uit naar de spelers op het veld, waardoor je het jezelf makkelijker kan maken. In de jeugd is een trainingsbroek/korte broek en een trainingsjasje prima.
Op een groot veld is het van belang dat je rekening houdt met de kleur kleren van beide ploegen. Je moet namelijk goed opvallen als scheidsrechter. Doe daarom onderzoek naar de kleding van beide ploegen. Pas daar je scheidsrechters tenue op aan. Overigens ben je ook verantwoordelijk dat er goede onderscheid in kleren is van beide ploegen.
De stand en leeftijd controleren
Het is altijd handig om even te controleren wat de belangen zijn van beide ploegen in een wedstrijd. Je kunt altijd een iets fanatiek potje verwachten wanneer de nummer 1 tegen de nummer 2 speelt of tijdens een derby. Zie je dat een ploeg veel gele kaarten krijgt? Wellicht kun je ze daar van tevoren op aanspreken zodat je niet voor verwachtingen komt te staan.
Daarnaast speelt elke leeftijdscategorie in de jeugd een x aantal minuten. Iemand van 11 jaar houdt het gemiddeld namelijk minder lang vol dan iemand van 15 jaar. Bekijk hieronder de speelminuten per leeftijdscategorie:
Controleren van spelerspassen
Voor een sportief en eerlijk competitieverloop is het belangrijk dat de juiste spelers op het veld staan. Het is namelijk niet eerlijk wanneer een goede speler aan het einde van het seizoen mee doet bij de lagere elftallen. Daarnaast zie je soms ook dat spelers die niet speelgerechtigd zijn op het veld staan. Het is daarom belangrijk dat je als scheidsrechter de spelerspassen (vanaf 11 jaar) controleert vooraf aan de wedstrijd.
Zorg voor het juiste materiaal en neem het mee
Als scheidsrechter heb je een aantal dingen nodig. Je sportieve (onderscheidende) scheidsrechter kleding, een fluit, een notitieboekje, sport of voetbalschoenen, gele/rode kaarten, toss munt, smartphone om spelerspas te controleren en eindstand in te vullen, sporthorloge of stopwatch en een bal (eventueel van de thuisspelende ploeg). Zorg er ook voor dat je de vlaggen voor de scheidsrechters meeneemt naar het veld (de club heeft deze vlaggen).
Wees op tijd en doe een warming-up
Het is belangrijk dat je als scheidsrechter op tijd bent. Minimaal een half uur van tevoren zodat jij je rustig kan omkleden, de passen kan controleren en een warming-up kan doen. Een warming-up is belangrijk zodat je minder kans hebt op blessures. Daarnaast kun je tijdens de warming-up ook direct eventueel de netten van de doelen controleren op gaten en kijken of er losse doeltjes nog op het veld staan.
De toss en geef aan wat je verwacht van de spelers
Voor de wedstrijd komen de aanvoerders, de scheidsrechter en de grensrechters bij elkaar voor een ‘kennismaking’ en de toss. Geef duidelijk aan de aanvoerders en grensrechters aan wat je van hen verwacht. Heb je een zwakte voor schelden met ziektes (logisch), geef dat dan aan zodat spelers hier ook rekening mee kunnen houden. Vervolgens mag de uitspelende partij de toss raden. Als ze het goed hebben, dan mogen ze een kant kiezen of balbezit kiezen. Breng het overigens positief zodat iedereen plezier kan hebben aan het spelletje. Onthoud overigens ook goed wie er de tweede helft mag aftrappen.
De wedstrijd fluiten
De voorbereiding is fantastisch gegaan, nu kan de wedstrijd eindelijk beginnen. Hou de tijd goed bij en zorg ervoor dat je de boel in toom houdt. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet die je kunt gebruiken tijdens de wedstrijd.
Hou de tijd bij met een stopwatch, sporthorloge of je telefoon
Zodra je fluit voor de aftrap begint te tijd te lopen. Druk daarom ook even de stopwatch aan. Daarnaast is altijd goed om even goed te kijken wat de tijd is wanneer je fluit voor de aftrap. Als dan eventueel je apparatuur niet meewerkt, dan kun je altijd aan een trainer vragen hoe laat het is. Onthoud ook goed of de wedstrijd een tijd stil heeft gelegen, want die tijd geldt als blessuretijd.
Loop mee met de situatie
Het is belangrijk dat je het spel goed kan volgen. Het is daarom van belang dat je goed meeloopt met het veld zodat je het spelletje goed in de gaten kan houden. Vooral wanneer de bal dicht bij de goal komt, want dat zijn belangrijke situaties.
Let daarnaast op dat je geen ‘onnodige’ meters maakt. Als je ziet dan de keeper uit gaat trappen, dan kun je in het midden van het veld gaan staan, want grote kans dat de bal daar komt. Overigens is het belangrijk dat je niet in de weg loopt.
Maak besluiten en fluit hard
Als scheidsrechter ben jij de baas over het veld. Jij hanteert de fluit, dus jij bepaalt wat een overtreding is en wat niet. Je mag daarbij best vertrouwen op wat je ziet. Als je fluit, moet je ook kunnen onderbouwen waarvoor je fluit en waarom. Als je twijfelend overkomt veroorzaak je onrust. Het is belangrijk dat je goed hard fluit zodat iedereen kan horen dat je hebt gefloten. Soms komt het nog wel eens voor dat een scheidsrechter ‘zacht’ fluit en het spel doorgaat terwijl dat niet de bedoeling is. Als je rent kun je de fluit gewoon in je hand houden.
Geef verbale waarschuwingen
Voetbal is emotie. Soms wordt er wel wat naar de scheidsrechter geschreeuwd. Laat je daar niet van de wijs brengen, want alle voetballers zijn blij dat je fluit en het spelletje geleid wordt. Het is daarbij wel van belang dat je verbale waarschuwingen geeft. Dus geef aan: ‘nummer 6, je loopt heletijd te zeuren, nog één keer en je krijgt een kaart’. Hierdoor geef je de grenzen aan.
Fluit volgens de regels
Het is belangrijk dat je als scheidsrechter je volgens de regels fluit. Als jij je eigen regels gaat verzinnen creëer je onrust. Voetballers zijn namelijk ook heel goed op de hoogte van alle regels. Daarnaast is het soms ook goed om een eigen fluitstijl aan te houden. Hiermee wordt mee bedoeld dat je telkens fluit voor dezelfde soort kaliber overtredingen. De scheidsrechter Kuipers fluit bijvoorbeeld eerder voor (kleine) overtredingen dan Nijhuis. Trek daar wel één lijn in zodat voetballers weten wat ze van je kunnen verwachten. Neem sommige regels niet te letterlijk. Soms zie je nog wel eens dat scheidsrechters gaan ‘zeuren’ als een bal niet goed ligt of als een ingooi niet op de juiste manier wordt ingegooid. Dit is voor de meeste voetballers niet fijn, maar is je eigen keuze.
Maak gebaren met je hand
Veel communicatie van de scheidsrechters gaat via de handen. Denk bijvoorbeeld aan wie er mag ingooien. Je steekt de hand naar de goal waar de ingooiende partij in moet scoren. Of wat denk je als er een corner genomen moet worden, dan wijs je naar de corner vlag. Voordeel geven doe je met behulp van twee handen vooruit. Bij een doeltrap wijs je met je hand naar het vijfmeter gebied. Met behulp van deze gebaren is iedereen gelijk op de hoogte van je beslissing, zonder dat je telkens hoeft te schreeuwen.
Na de wedstrijd
Je fluit de wedstrijd af. De stand is bekend. De meeste voetballers zullen langs je komen om je te bedanken. Hieronder hebben we een aantal tips genoteerd die je kunt gebruiken voor na de wedstrijd.
Wees vriendelijk, bedank de spelers en vul de formulieren in
Blijf vriendelijk na de wedstrijd tegen de spelers, trainers en andere betrokkenen. Grote kans dat je deze mensen nog een keer tegen komt in het seizoen, dus is het goed om een goede sfeer te houden. Daarnaast is het van belang dat je de stand invult in de app of aangeeft bij de wedstrijd coördinator. Als je een gele kaart hebt gegeven, dan kun (moet eigenlijk) noteren op het formulier. Als je een rode kaart hebt gegeven, dan moet je daar een specifiek formulier voor invullen. Hier kun je alles lezen over rode kaarten en gele kaarten bij de voetbal.
Breng de spullen terug
Waarschijnlijk heb je een bal en vlaggen voor de grensrechters geleend van de club. Zorg ervoor dat je deze niet vergeet en netjes terugbrengt waar je het vandaan hebt gehaald. Zo kun je er de volgende keer weer gebruik van maken.
KNVB-scheidsrechter | wat houdt dat in?
Je kunt op meerdere manieren scheidsrechter zijn. Als scheidsrechter kun je vrijwillig voor de club fluiten. Daarnaast kun je ook fungeren als ‘KNVB Scheidsrechter’. Als KNVB scheidsrechter fluit je namelijk voor de bond. Dit betekent dus dat je ingezet wordt bij wedstrijden tussen andere voetbalclubs.
Om te kunnen fluiten als KNVB-scheidsrechter heb je een cursus nodig. Dat is ‘Scheidsrechters III Veldvoetbal’. Deze cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van drie uur, zelfstudie en opdrachten van 12 uur en het behalen van je spelregelbewijs. Daarnaast moet je minimaal 6 stagewedstrijden fluiten. De kosten zijn €52,00.
Hoe wordt je een professionele scheidsrechter in het profvoetbal?
Je hebt verschillende arbitrage opleidingen in het voetbal. De KNVB heeft een zogenaamde piramide opgesteld. Je hebt drie verschillende opleidingen; je werkt jezelf op naar boven in de zogenaamde piramide. Je begint bijvoorbeeld bij het fluiten van wedstrijden uit de 3e klasse, vervolgens 2e klasse, 1e klasse en ga zo maar door. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je alle opleidingen haalt. Uiteindelijk kun je helemaal naar boven werken naar het betaalde voetbal. Je kunt de KNVB scheidsrechter piramide hier vinden.
Hoeveel verdient een KNVB scheidsrechter?
De inkomsten zijn afhankelijk van het niveau dat je fluit. Bij amateurwedstrijden krijg je €23,10 en €0,26 per gereden kilometer. Als Eredivisie scheidsrechter verdien je zo ongeveer €2500 tot €3500 euro per wedstrijd. Dat is zo ongeveer €50.000 euro in het jaar. Fluit je een wedstrijd in de Champions League, dan ligt het salaris op zo ongeveer €4500. Een scheidsrechter fluiten op het EK en WK ligt ook zo ongeveer op €5000 euro. Daarboven op krijgen ze nog een x bedrag per dag dat ze actief zijn op het eindtoernooi.